Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (BEZ MĄKI)

 Ciasto czekoladowe ... moooocno czekoladowe ... z bitą śmietaną i borówkami.

Takie proste, szybkie ciasto dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Zamiast borówek można użyć np. malin lub truskawek.



Składniki:

200 g gorzkiej czekolady min 80%,

4 jajka,

100 g masła

300 ml śmietany 30%,

otarta skórka z połowy cytryny,

łyżka cukru pudru lub 3 łyżeczki erytrytolu,

borówki,

mięta do dekoracji

szczypta soli


Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek - ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno.

Żółtka roztrzepujemy - przez 3-4 minuty za pomocą trzepaczki. Dodajemy stopniowo czekoladę i mieszamy - masa będzie gęsta.

Dodajemy partiami ubite białko. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przelewamy czekoladową masę do keksówki.

Pieczemy przez 20 minut.

Wyjmujemy ciasto - studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.

Bardzo zimną śmietanę ubijamy wraz z cukrem / erytrytolem na sztywno, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy.

Przekładamy ciasto śmietaną, na wierzchu dekorujemy małymi rozetkami (lub kleksami), oraz owocami i miętą.

 

Opcjonalnie można też ciasto polać polewą czekoladową (łyżka kakao, duża łyżka masła, odrobina woda, cukier puder / erytrytol) - wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy, aby składniki się połączyły. Polewamy ostudzone ciasto.


Komentarze

  1. Borówki i bita śmietana plus czekolada? Kompozycja nie do przebicia :) Dodatkowo prezentuje się naprawdę świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec