Lasagne z cukini

Lasagne z sosem mięsno - pomidorowym, doprawione czosnkiem, bazylią - ale zamiast makaronu CUKINIA! To pyszna alternatywa dla osób, które lubią dobrze zjeść a liczą kalorie  ;)


Składniki:

4 średniej wielkości cukinie,

3 pomidory,

1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego,

3 ząbki czosnku,

2 cebule, 

250g sera żółtego,

duża kulka mozzarelli,

kulka sera buratta,

180 g przecieru pomidorowego,

łyżka masła,

łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu,

łyżeczka bazylii,

łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 


Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę.

Podsmażamy na łyżce masła wraz  mięsem mielonym przez 10 minut. 

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

Z cukinii odcinamy końcówki. Za pomocą większej obieraczki do warzyw kroimy cukinię po długości na plastry.

Układamy obok siebie, posypujemy solą, ostawiamy na 10-15 minut, aby puściła nadmiar wody - osuszamy za pomocą ręcznika papierowego

Ser żółty ścieramy na tartce na grubych oczkach, mozzarellę oraz burattę dzielmy na mniejsze kawałki.

Do mięsa dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, przecier pomidorowy, pomidory. Dokładnie wszystko mieszamy.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2-3 warstwami cukinii, następnie 1/4 mięsa oraz część sera, układamy kolejne warstwy cukinii na przemian raz wzdłuż długiego boku naczynia raz wzdłuż krótkiego oraz mięsa - kończąc mięsem i serem.


 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut.


Komentarze

  1. Ooo. Myślę, że ten przepis jest dobry również dla osób z insulinoopornością. Lasagne bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe rozwiązanie i świetna alternatywa dla makaronu. Lasagne wczoraj wypróbowane i uważam, że jest to danie zdecydowanie warte spróbowania, do którego jeszcze wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że smakowało. Ja też z chęcią będę wracać do tego przepisu :)

      Usuń

Prześlij komentarz