Lasagne z sosem mięsno - pomidorowym, doprawione czosnkiem, bazylią - ale zamiast makaronu CUKINIA! To pyszna alternatywa dla osób, które lubią dobrze zjeść a liczą kalorie ;)
Składniki:
4 średniej wielkości cukinie,
3 pomidory,
1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
250g sera żółtego,
duża kulka mozzarelli,
kulka sera buratta,
180 g przecieru pomidorowego,
łyżka masła,
łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę.
Podsmażamy na łyżce masła wraz mięsem mielonym przez 10 minut.
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Z cukinii odcinamy końcówki. Za pomocą większej obieraczki do warzyw kroimy cukinię po długości na plastry.
Układamy obok siebie, posypujemy solą, ostawiamy na 10-15 minut, aby puściła nadmiar wody - osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
Ser żółty ścieramy na tartce na grubych oczkach, mozzarellę oraz burattę dzielmy na mniejsze kawałki.
Do mięsa dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, przecier pomidorowy, pomidory. Dokładnie wszystko mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2-3 warstwami cukinii, następnie 1/4 mięsa oraz część sera, układamy kolejne warstwy cukinii na przemian raz wzdłuż długiego boku naczynia raz wzdłuż krótkiego oraz mięsa - kończąc mięsem i serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Ooo. Myślę, że ten przepis jest dobry również dla osób z insulinoopornością. Lasagne bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń:) zdecydowanie polecam :)
UsuńCiekawe rozwiązanie i świetna alternatywa dla makaronu. Lasagne wczoraj wypróbowane i uważam, że jest to danie zdecydowanie warte spróbowania, do którego jeszcze wrócę:)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, że smakowało. Ja też z chęcią będę wracać do tego przepisu :)
Usuń