Pysze mięso wołowe, pieczone w piekarniku, jako mięso obiadowe lub do kanapki! Pieczone w niskiej temperaturze jest niezwykle kruche i smaczne.
Składniki:
1 kg wołowiny,
5 ząbków czosnku,
łyżeczka kurkumy,
łyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka papryki wędzonej,
płaska łyżeczka pieprzu,,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki octu jabłkowego,
łyżka musztardy Dijon,
łyżka oleju
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, musztardę, ocet oraz olej.
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około 3 cm. Nacieramy marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki na noc.
Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni - wyjmujemy 30 minut wcześniej mięso z lodówki.
Pieczemy przez 5 godzin w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Mięso po tym czasie będzie łatwo się rozdzielało (szarpniemy za pomocą widelców).
Podajemy z surówką lub na kanapkę.
Komentarze
Prześlij komentarz