Szarpana wołowina

 Pysze mięso wołowe, pieczone w piekarniku, jako mięso obiadowe lub do kanapki! Pieczone w niskiej temperaturze jest niezwykle kruche i smaczne.



Składniki:

1 kg wołowiny,

5 ząbków czosnku,

łyżeczka kurkumy,

łyżeczka papryki słodkiej,

łyżeczka papryki wędzonej,

płaska łyżeczka pieprzu,,

łyżeczka soli,

2 łyżeczki octu jabłkowego,

łyżka musztardy Dijon,

łyżka oleju


Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, musztardę, ocet oraz olej.

Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około 3 cm. Nacieramy marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki na noc.

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni - wyjmujemy 30 minut wcześniej mięso z lodówki.

Pieczemy przez 5 godzin w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Mięso po tym czasie będzie łatwo się rozdzielało (szarpniemy za pomocą widelców).

Podajemy z surówką lub na kanapkę.



Komentarze