Gołąbki

 Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem.




Składniki:

1 kg mięsa mielonego,

kapusta biała - średniej wielkości główka,

1 kg mięsa mielonego,

2 cebule,

pęczek koperku,

sól, pieprz, majeranek,

przecier pomidorowy 180 g,

bulion


Przygotowanie:

Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości. Parzymy przez 20-25 minut. Wyjmujemy (nie wylewamy wody - może być jeszcze potrzebna), delikatnie zdejmujemy liście z kapusty - powinny gładko odchodzić, jeśli nie będą chciały - wkładamy do wody na mały gaz i czekamy kilka minut, aby liście zmiękły.

Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną w małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy.

Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę.

Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki.

Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków.

Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier oraz łyżkę majeranku - mieszamy.
(możemy dodatkowo zagęścić łyżką maki rozrobionej w zimnej wodzie).

Przekładamy gołąbki do sosu, gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.



Komentarze

Prześlij komentarz