Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego,
kapusta biała - średniej wielkości główka,
1 kg mięsa mielonego,
2 cebule,
pęczek koperku,
sól, pieprz, majeranek,
przecier pomidorowy 180 g,
bulion
Przygotowanie:
Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości. Parzymy przez 20-25 minut. Wyjmujemy (nie wylewamy wody - może być jeszcze potrzebna), delikatnie zdejmujemy liście z kapusty - powinny gładko odchodzić, jeśli nie będą chciały - wkładamy do wody na mały gaz i czekamy kilka minut, aby liście zmiękły.
Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, dużą szczyptę pieprzu, pokrojoną w małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy.
Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę.
Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki.
Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków.
Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier oraz łyżkę majeranku - mieszamy.
(możemy dodatkowo zagęścić łyżką maki rozrobionej w zimnej wodzie).
Przekładamy gołąbki do sosu, gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu.
Nie ma jak domowe gołąbki, szczególnie z młodą kapustą.
OdpowiedzUsuń