Mięso z warzywami, doprawione curry to pyszny i aromatyczny obiad jednogarnkowy.
Składniki:
1 kg mięsa z szynki,
duża zielona papryka,
dwie średnie cukinie,
cebula,
350 g pieczarek,
2 pomidory,
łyżka masła,
2 łyżeczki curry,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2cm, podsmażamy na łyżce masła przez 4-5 minut. Zalewamy letnią wodą, trochę ponad poziom mięsa. Przykrywamy, ustawiamy mały ogień, dusimy przez 30 minut.
Cebulę, paprykę, cukinie, pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników wraz z przyprawami.
Dusimy na małym ogniu - co jakiś czas mieszając jeszcze przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pyszna propozycja na obiad. Na dodatek jednogarnkowa, co lubię. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńi polecam zrobić w najbliższym czasie :D