Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami - ciasto na święta i na weekend do kawy.






Składniki:

ciasto kakaowe:

2 i pół szklanki mąki,

2 łyżki kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

200 g masła,

2 jajka,

szczypta soli,

1/2 szklanki cukru,

op. cukru wanilinowego

 

masa serowa:

1 kg sera z wiaderka,

2 budynie waniliowe,

op. cukru ze skórką cytrynową,

4 jajka M,

1/3 szklanki cukru

 

+ puszka brzoskwini w syropie,

+ cukier puder


Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrami oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Łączymy składniki jak na kruszonkę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto dzielmy na dwie części.

Jedną wykładamy kawałek po kawałku dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugą część, możemy schować jeszcze do lodówki.


Do sera dodajemy jajka, cukier, miksujemy, następnie dodajemy budynie i ponownie miksujemy do połączenia się składników.


Na spód kakaowy wylewamy masę sernikową.

Na wierzchu układamy brzoskwinie oraz pozostałe ciasto kakaowe - możemy zetrzeć na tartce albo rozdzielać kawałek po kawałku.

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 55 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięty na 15 minut, następnie lekko uchylamy drzwiczki i studzimy.

Wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


 

Komentarze

  1. Ten serniczek jest pyszny. Pojawia się u mnie na różne okazje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Masło jest, dodajemy go do ciasta na spód i górę :)

      Usuń
  3. Op.cukru ze skórką cytryny to jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dr oetker ma takie gotowe mieszanki w małych saszetkach 🙂 szukać tam gdzie są np. proszki do pieczenia itd 🙂

      Usuń
  4. Widzę , że nie dodaje pani masła do masy serowej , mam nadzieję , że tak m być i nie wpłynie to na konsystencję sernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w tym serniku do masy nie dodałam masła. A sernik wyszedł bardzo dobry :)

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  5. Jaka wielkość blachy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem dlaczego ale to ciasto bardzo mi się klei do rąk 😏🥰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec