Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami - ciasto na święta i na weekend do kawy.






Składniki:

ciasto kakaowe:

2 i pół szklanki mąki,

2 łyżki kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia,

200 g masła,

2 jajka,

szczypta soli,

1/2 szklanki cukru,

op. cukru wanilinowego

 

masa serowa:

1 kg sera z wiaderka,

2 budynie waniliowe,

op. cukru ze skórką cytrynową,

4 jajka M,

1/3 szklanki cukru

 

+ puszka brzoskwini w syropie,

+ cukier puder


Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrami oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Łączymy składniki jak na kruszonkę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciasto dzielmy na dwie części.

Jedną wykładamy kawałek po kawałku dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugą część, możemy schować jeszcze do lodówki.


Do sera dodajemy jajka, cukier, miksujemy, następnie dodajemy budynie i ponownie miksujemy do połączenia się składników.


Na spód kakaowy wylewamy masę sernikową.

Na wierzchu układamy brzoskwinie oraz pozostałe ciasto kakaowe - możemy zetrzeć na tartce albo rozdzielać kawałek po kawałku.

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 55 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięty na 15 minut, następnie lekko uchylamy drzwiczki i studzimy.

Wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


 

Komentarze

Prześlij komentarz