Zupa szczawiowa z jajkiem i mięsem

 Zupa ze świeżego szczawiu z mięsnymi kulkami, jajkiem, zabielona śmietaną.



Składniki:

700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

jajko surowe,

2 duże pęczki szczawiu,

cebula,

sól, pieprz, majeranek,

śmietana,

jajka ugotowane na twardo


Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy.

Do mięsa dodajemy jedno surowe jajko, dużą szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Mieszamy dokładnie.

Formujemy kulki (z tej ilości wyszło mi 15 kulek).

Do 1,5 litra osolonej, gotującej się wody dodajemy mięso - każdą kulkę osobno.

Gotujemy na małym gazie przez 25 minut, następnie dodajemy szczaw oraz cebulę gotujemy przez kolejne 15-20 minut.

Zabielamy śmietaną - ja lubię dodawać śmietanę już na talerzu.

Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz