Deser jogurtowy z truskawkami

 Lekki deser na zimno z kakao i dużą ilością truskawek!

Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego,

2 łyżeczki kakao,

2 łyżeczki erytrytolu (można zastąpić cukrem),

2 łyżeczki żelatyny,

400 g truskawek


Przygotowanie:

Truskawki rozdrabniamy - można za pomocą blendera - ale nie na gładką masę - muszą być wyczuwalne kawałki owoców.

Do żelatyny dodajemy 100 ml gorącej wody - rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy połowę do truskawek - mieszamy.

Odkładamy 2 łyżki jogurtu, do pozostałej części dodajemy, kakao, słodzidło oraz pozostałą żelatynę - dokładnie mieszamy.

Do dużej szklanki lub pucharku przekładamy kakaową masę, następnie jogurt.

Wkładamy do lodówki na 15-20 minut, następnie powoli przekładamy truskawki.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło..

Możemy na wierzch dodać kilka czereśni.





Komentarze

Prześlij komentarz