Lekki deser na zimno z kakao i dużą ilością truskawek!
Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Składniki:400 g jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki erytrytolu (można zastąpić cukrem),
2 łyżeczki żelatyny,
400 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki rozdrabniamy - można za pomocą blendera - ale nie na gładką masę - muszą być wyczuwalne kawałki owoców.
Do żelatyny dodajemy 100 ml gorącej wody - rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy połowę do truskawek - mieszamy.
Odkładamy 2 łyżki jogurtu, do pozostałej części dodajemy, kakao, słodzidło oraz pozostałą żelatynę - dokładnie mieszamy.
Do dużej szklanki lub pucharku przekładamy kakaową masę, następnie jogurt.
Wkładamy do lodówki na 15-20 minut, następnie powoli przekładamy truskawki.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło..
Możemy na wierzch dodać kilka czereśni.
Wygląda bardzo smakowicie i w sam raz na ciepłe dni. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń