Deser z mango i marakują

 Deser na raz z owocami - mango, marakuja, winogrono, borówki, śmietanka lekko kokosowa. Orzeźwiające, nie za słodkie, najlepiej smakują dobrze schłodzone.



Składniki:

450 g pulpy mango (można przygotować samemu),

660 ml śmietanki 30%,

2 galaretki woda kokosowa,

4 - 5 owoców marakuja,

250 g borówki amerykańskiej,

kilka sztuk zielonego winogrona

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody - dobrze mieszamy. studzimy.

Śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy małym strumieniem cały czas miksując, ale już na wolnych obrotach galaretkę. Miksujemy tak przez 2 - 3 minuty. 

Na dno pojemniczków wykładamy do 3/4 ich wysokości.

Wkładamy do lodówki na godzinkę, aby masa lekko stężała. Następnie wykładamy na nią owoce: pulpę mango, kilka sztuk borówki, winogrono przekrojone na pół, trochę marakui.

Wkładamy do lodów na kilka godzin.


Komentarze

Prześlij komentarz