Kotlety z brokuła i pieczarek

 Kotlety bez mięsa z brokułem, pieczarkami i grzybami. Danie obiadowe, ale można podać także jako przekąskę z dipem jogurtowym lub czosnkowym.



Składniki:

600 g pieczarek,

200 g świeżych grzybów (waga po obgotowaniu),

1 duży brokuł,

3 ząbki czosnku,

cebula,

3 jajka,

ok 6 łyżek bułki tartej,

sól, pieprz, 

olej


Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, grzyby, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na bardzo niewielkiej ilości oleju przez 5-7 minut. Odsączamy z nadmiaru wody.
Brokuła dzielimy na różyczki (odcinamy trzon), wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 8-9 minut, aż brokuł będzie miękki. Odcedzamy go i ścieramy na tartce lub rozdrabniamy.

Do masy grzybowej dodajemy brokuł, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz - mieszamy wszystko razem.
Formujemy kotleciki - ciasto będzie dość miękkie, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bułki.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano, na średni ogniu z obu stron.


Komentarze