Kotlety bez mięsa z brokułem, pieczarkami i grzybami. Danie obiadowe, ale można podać także jako przekąskę z dipem jogurtowym lub czosnkowym.
Składniki:
600 g pieczarek,
200 g świeżych grzybów (waga po obgotowaniu),
1 duży brokuł,
3 ząbki czosnku,
cebula,
3 jajka,
ok 6 łyżek bułki tartej,
sól, pieprz,
olej
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, grzyby, cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na bardzo niewielkiej ilości oleju przez 5-7 minut. Odsączamy z nadmiaru wody.
Brokuła dzielimy na różyczki (odcinamy trzon), wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 8-9 minut, aż brokuł będzie miękki. Odcedzamy go i ścieramy na tartce lub rozdrabniamy.
Do masy grzybowej dodajemy brokuł, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz - mieszamy wszystko razem.
Formujemy kotleciki - ciasto będzie dość miękkie, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bułki.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiano, na średni ogniu z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz