Szynka pieczona w kapuście z warzywami

Danie jednogarnkowe: delikatne mięso szynki zapiekane w kapuście z cukinią, cebulą, pieczarkami, grzybami i marchewką. Jesienne i rozgrzewające.

Duża porcja, szybkie w przygotowaniu i smaczne!



Składniki:

1500 g mięsa z szynki,

pół główki kapusty białej,

450 g pieczarek,

250 g grzybów (waga po wcześniejszym obgotowaniu),

duża marchewka,

kawałek cukinii,

2 cebule,

80 g przecieru pomidorowego,

sól, pieprz,

łyżeczka słodkiej papryki,

łyżeczka przyprawy staropolskiej do drobiu,

łyżeczka majeranku,

pół główki czosnku,

2 łyżki oleju 


Przygotowanie:

Szynkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na plastry około 2 cm grubości.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do przypraw oraz oleju - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.

Kapustę szatkujemy (nie musi być zbyt drobno), cebulę kroimy w piórka, pieczarki i marchew w grubsze plastry,  cukinię w kostkę, grzyby jeśli są duże na mniejsze kawałki.

Kapustkę sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy dużą szczyptą pieprzu.

 

Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pół kapusty, następnie cebulę, cukinię, marchewkę, pieczarki, mięso, grzyby oraz pozostałą część kapusty.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku pod przykryciem przez 2 godziny.


Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. Koniecznie spróbuję .. 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz