Ciasto raffaello na krakarsach

 Ciasto bez pieczenia z masą budyniową z wiórkami kokosowymi - słodka masa na słonych krakersach.

 

Składniki:

3 budynie śmietankowe,

1250 ml mleka,

400 g krakersów,

250 g wiórków kokosowych,

330 g masła w temp. pokojowej,

3-4 kieliszki wódki (opcjonalnie),

5 łyżek cukru pudru


Przygotowanie:

Budynie rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą część podgrzewamy, mieszamy raz z rozrobionym proszkiem. Gotujemy aż zgęstnieje mieszając.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło miksujemy przez 3-4 minuty na najwyższych obrotach, następnie stopniowo dodajemy budyń oraz pozostałe składniki: cukier, wódkę (opcjonalnie) oraz 150 g wiórek kokosowych (pozostała część będzie do posypania wierzchu.

Masę dzielimy na 3 części (będą to kolejne warstwy ciasta).

Dno dużej blachy wykładamy pierwszą z trzech warstw krakersów, wykładamy pierwszą część masy, następnie krakersy, masę, krakersy i ostatnią część masy. 

Całość posypujemy wiórkami kokosowymi (100g), odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.


Komentarze

Prześlij komentarz