Ciasto bez pieczenia z masą budyniową z wiórkami kokosowymi - słodka masa na słonych krakersach.
Składniki:
3 budynie śmietankowe,
1250 ml mleka,
400 g krakersów,
250 g wiórków kokosowych,
330 g masła w temp. pokojowej,
3-4 kieliszki wódki (opcjonalnie),
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Budynie rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą część podgrzewamy, mieszamy raz z rozrobionym proszkiem. Gotujemy aż zgęstnieje mieszając.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło miksujemy przez 3-4 minuty na najwyższych obrotach, następnie stopniowo dodajemy budyń oraz pozostałe składniki: cukier, wódkę (opcjonalnie) oraz 150 g wiórek kokosowych (pozostała część będzie do posypania wierzchu.
Masę dzielimy na 3 części (będą to kolejne warstwy ciasta).
Dno dużej blachy wykładamy pierwszą z trzech warstw krakersów, wykładamy pierwszą część masy, następnie krakersy, masę, krakersy i ostatnią część masy.
Całość posypujemy wiórkami kokosowymi (100g), odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin.
zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńKuszące rafaello, osobiście uwielbiam ten smak. :)
OdpowiedzUsuńO mąż uwielbia te ciacho. Będę musiała w końcu zrobić.
OdpowiedzUsuń