Pyszne domowe gofry z dodatkiem kakao. Puszyste i lekko chrupiące. Idealnie smakują z owocami i bitą śmietaną.
Składniki:
3 jajka,
2 szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżeczki kakao,
szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Żółtka miksujemy z mlekiem, dodajemy olej oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną lekko olejem przelewamy za pomocą dużej łyżki partiami ciasto.
Pieczemy na 75 mocy przez 7-8 minut.
Studzimy na kartce. Podajemy z bitą śmietaną i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz