Jesienny BIT

Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą krówką, przełożone masą budyniową oraz jabłkami posypanymi cynamonem i kakao - JESIEŃ na 110% 


Składniki:

750 ml mleka,

ok 400 g herbatników,

250g masy kajmakowej,

2 budynie śmietankowe po 40g,m

230 g masła,

3 czubate łyżki cukru pudru,

400 g prażonych jabłek

pół łyżeczki cynamonu,

łyżeczka kakao


Przygotowanie:

Proszki budyniowe rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą ilość podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.

Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przykrywamy folią spożywczą.

Masło (musi mieć temperaturę pokojową), ubijamy przez 5 minut na wysokich obrotach.

Następnie dodajemy stopniowo budyń oraz cukier, miksując na mniejszych obrotach, aż wszystkie składniki się dobrze połączą - masa będzie dość gęsta.

Dno formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie smarujemy je masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Wykładamy połowę masę budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę budyniową, herbatniki i na koniec jabłka. Opruszamy cynamonem oraz kakao.

Wkładamy do lodówki na min 12 godzin, aby herbatniki dobrze zmiękły.


Dno formy zostało wyłożone papierem do pieczenia (podwójna warstwa) aby łatwiej wyjąć ciasto w całości.

Komentarze

Prześlij komentarz