Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą krówką, przełożone masą budyniową oraz jabłkami posypanymi cynamonem i kakao - JESIEŃ na 110%
Składniki:
750 ml mleka,
ok 400 g herbatników,
250g masy kajmakowej,
2 budynie śmietankowe po 40g,m
230 g masła,
3 czubate łyżki cukru pudru,
400 g prażonych jabłek
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Proszki budyniowe rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą ilość podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przykrywamy folią spożywczą.
Masło (musi mieć temperaturę pokojową), ubijamy przez 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie dodajemy stopniowo budyń oraz cukier, miksując na mniejszych obrotach, aż wszystkie składniki się dobrze połączą - masa będzie dość gęsta.
Dno formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie smarujemy je masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Wykładamy połowę masę budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę budyniową, herbatniki i na koniec jabłka. Opruszamy cynamonem oraz kakao.
Wkładamy do lodówki na min 12 godzin, aby herbatniki dobrze zmiękły.
Dno formy zostało wyłożone papierem do pieczenia (podwójna warstwa) aby łatwiej wyjąć ciasto w całości.
Lubię takie ciasta na herbatnikach. Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuń