Papryka faszerowana zapiekana z serem mozzarella

Kolorowa papryka faszerowana głównie warzywami i niewielkim dodatkiem mięsa, zapiekana pod serem mozzarella.


Składniki:

4 papryki - po dwie czerwone i dwie zielone,

200 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 

8 pieczarek,

mała cebula,

mała cukinia,

średniej wielkości pietruszka,

2 jajka,

sól, pieprz,

łyżka oleju,

kulka sera mozzarella


Przygotowanie:

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki.

Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę, pietruszkę oraz cukinię ścieramy na grubych oczkach.

Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odsączamy z nadmiaru wody.

Podsmażamy mięso przez 3-4 minuty, aby się lekko ścięło - dojdzie w piekarniku.

Do warzyw dodajemy mięso, lekko studzimy, dodajemy jajka, mieszamy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy paprykę, którą wypełniamy farszem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 - 25 minut.

Następnie na papryce układamy ser mozzarella, pieczemy przez kolejne 10minut.

 


Komentarze

Prześlij komentarz