Kolorowa papryka faszerowana głównie warzywami i niewielkim dodatkiem mięsa, zapiekana pod serem mozzarella.
Składniki:
4 papryki - po dwie czerwone i dwie zielone,
200 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
8 pieczarek,
mała cebula,
mała cukinia,
średniej wielkości pietruszka,
2 jajka,
sól, pieprz,
łyżka oleju,
kulka sera mozzarella
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę, pietruszkę oraz cukinię ścieramy na grubych oczkach.
Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odsączamy z nadmiaru wody.
Podsmażamy mięso przez 3-4 minuty, aby się lekko ścięło - dojdzie w piekarniku.
Do warzyw dodajemy mięso, lekko studzimy, dodajemy jajka, mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy paprykę, którą wypełniamy farszem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 - 25 minut.
Następnie na papryce układamy ser mozzarella, pieczemy przez kolejne 10minut.
Super danie. Z takim farszem chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuń