Nalewka z owoców pigwowca - pyszny domowy trunek na zimowe wieczory. Przygotowanie jej zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto!
Piękny złoto - bursztynowy kolor. Nalewka jest słodka i mocna.
Dla złagodzenia mocy dolać 100 ml mniej spirytusu niż jest to w przepisie.
Przepis dla osób 18+.
Składniki:
700 g owoców pigwowca (waga po wypestkowaniu),
500 g cukru,
400 ml wódki 40%,
500 ml spirytusu 95%
Przygotowanie:
Wypestkowane owoce pigwowca kroimy na ćwiartki lub na pół jeśli owoc jest mniejszy.
Przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem - najlepiej jest to robić warstwami - pigwa cukier pigwa cukier ...
Odstawiamy na 5 dni, codziennie mieszając, aby cukier dobrze rozpuścił się w powstającym soku.
Po tym czasie zalewamy wódką - dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 dni.*
Następnie wódkę odlewamy butelki - przechowujemy w chłodnym miejscu.
Owoce pigwy zalewamy spirytusem, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 dni.*
Po tym czasie łączymy wódkę ze spirytusem (bez owoców).
Odcedzamy za pomocą gazy, aby nalewka była bardziej klarowna - najlepiej 2 razy.
Przelewamy do butelek.
* dobrym rozwiązaniem jest bardzo duży słoik zamykany z pokrywką.
Komentarze
Prześlij komentarz