Pigwówka (nalewka)

 Nalewka z owoców pigwowca - pyszny domowy trunek na zimowe wieczory. Przygotowanie jej zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto!

Piękny złoto - bursztynowy kolor. Nalewka jest słodka i mocna.
Dla złagodzenia mocy dolać 100 ml mniej spirytusu niż jest to w przepisie.

Przepis dla osób 18+.


Składniki:

700 g owoców pigwowca (waga po wypestkowaniu),

500 g cukru,

400 ml wódki 40%,

500 ml spirytusu 95%


Przygotowanie:

Wypestkowane owoce pigwowca kroimy na ćwiartki lub na pół jeśli owoc jest mniejszy.

Przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem - najlepiej jest to robić warstwami - pigwa cukier pigwa cukier ...

Odstawiamy na 5 dni, codziennie mieszając, aby cukier dobrze rozpuścił się w powstającym soku.

Po tym czasie zalewamy wódką - dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 dni.*

Następnie wódkę odlewamy butelki - przechowujemy w chłodnym miejscu.

Owoce pigwy zalewamy spirytusem, odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 dni.*

Po tym czasie łączymy wódkę ze spirytusem (bez owoców).

Odcedzamy za pomocą gazy, aby nalewka była bardziej klarowna - najlepiej 2 razy.

Przelewamy do butelek.

* dobrym rozwiązaniem jest bardzo duży słoik zamykany z pokrywką.

 


Komentarze