Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo - serowym

Filety z kurczaka faszerowane pieczarkami, cebulą serem mozzarella w sosie śmietanowym z dodatkiem podsmażonych pieczarek i koperku.


Składniki:

4 filety z kurczaka,

400 g pieczarek,

2 cebule,

200 g śmietany 36%,

2 kulki sera mozzarella,

łyżeczka oregano,

pęczek koperku,

2 łyżki masła,

200 ml bulionu.

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

2-3 sztuki pieczarek kroimy w plastry, które podsmażamy na złoty kolor.

Cebulę i pozostałe pieczarki kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła wraz ze szczyptą soli oraz pieprzu.

Filety oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Nacinamy wzdłuż, ale nie przecinamy do końca - robimy kieszonkę na farsz. Solimy i pieprzymy z każdej strony - także w środku.

Do kieszonek wkładamy odsączony z nadmiaru wody farsz, zamykamy kieszonki.


Podsmażamy z obu stron na maśle, przez 2 minuty z każdej strony.

Zalewamy bulionem, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Do śmietany dodajemy starty ser oraz oregano - mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego bulionu.

Zalewamy filety i dusimy jeszcze wszystko razem przez 10 minut.

Na koniec dodajemy posiekamy świeży koperek oraz podsmażone pieczarki.

 

Komentarze

  1. Świetny pomysł na kurczaka. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny farsz i pozostały sposób wykonania. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec