Filety z kurczaka faszerowane pieczarkami, cebulą serem mozzarella w sosie śmietanowym z dodatkiem podsmażonych pieczarek i koperku.
Składniki:
4 filety z kurczaka,
400 g pieczarek,
2 cebule,
200 g śmietany 36%,
2 kulki sera mozzarella,
łyżeczka oregano,
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
200 ml bulionu.
sól, pieprz
Przygotowanie:
2-3 sztuki pieczarek kroimy w plastry, które podsmażamy na złoty kolor.
Cebulę i pozostałe pieczarki kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła wraz ze szczyptą soli oraz pieprzu.
Filety oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Nacinamy wzdłuż, ale nie przecinamy do końca - robimy kieszonkę na farsz. Solimy i pieprzymy z każdej strony - także w środku.
Do kieszonek wkładamy odsączony z nadmiaru wody farsz, zamykamy kieszonki.
Podsmażamy z obu stron na maśle, przez 2 minuty z każdej strony.
Zalewamy bulionem, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Do śmietany dodajemy starty ser oraz oregano - mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego bulionu.
Zalewamy filety i dusimy jeszcze wszystko razem przez 10 minut.
Na koniec dodajemy posiekamy świeży koperek oraz podsmażone pieczarki.
Świetny pomysł na kurczaka. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPyszny farsz i pozostały sposób wykonania. :)
OdpowiedzUsuń