Szybkie małe przekąski z pieczarek i ciasta francuskiego, świetnie sprawdzi się jako dodatek do barszczu czy też jako przekąska.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
150 pieczarek,
sól, pieprz,
czarnuszka
jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na pół. Każdą część dzielimy na 8 części - czyli łącznie 16 kawałków z całego ciasta.
Osiem kawałków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy z solą i szczyptą pieprzu, odsączamy z nadmiaru wody jeśli jest taka konieczność.
Na 8 kawałkach ciasta francuskiego układamy pieczarki. Przykrywamy pozostałymi 8 częściami ciasta, które wcześniej nacinamy w dwóch miejscach.
Dociskamy widelcem ranty ciasta z każdej strony. smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.
Smakowite paszteciki. Do barszczu będą świetnie pasowały. :)
OdpowiedzUsuń