Szybkie przekąski pieczarkowe

Szybkie małe przekąski z pieczarek i ciasta francuskiego, świetnie sprawdzi się jako dodatek do barszczu czy też jako przekąska.


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,

150 pieczarek,

sól, pieprz, 

czarnuszka

jajko


Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na pół. Każdą część dzielimy na 8 części - czyli łącznie 16 kawałków z całego ciasta.

Osiem kawałków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy z solą i szczyptą pieprzu, odsączamy z nadmiaru wody jeśli jest taka konieczność.

Na 8 kawałkach ciasta francuskiego układamy pieczarki. Przykrywamy pozostałymi 8 częściami ciasta, które wcześniej nacinamy w dwóch miejscach.


 

Dociskamy widelcem ranty ciasta z każdej strony. smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.

 



Komentarze

  1. Smakowite paszteciki. Do barszczu będą świetnie pasowały. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec