Pieczeń z jajkiem, pieczarkami oraz boczkiem - pyszna propozycja na ciepło na obiad, jak i na zimną przekąskę.
Składniki:
(na małą keksówkę)
700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
3 jajka,
200 g pieczarek,
100 g boczku parzonego w plastrach,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka słodkiej papryczki,
łyżka soli,
łyżka bułki tartej,
pieprz,
łyżka masła
Przygotowanie:
5-6 pieczarek kroimy na pół, resztę w plastry. Podsmażamy wszystkie na łyżce masła.
Dwa jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół
Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, papryczkę, sól, pieprz, bułkę tartą - mieszamy.
Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Spód i boki wykładamy 3/4 masy mielonego. Na spodzie układamy połówki pieczarek, na nich połówki jajek, przykrywamy pozostałą częścią mięsa oraz wcześniej przesmażonymi pieczarkami oraz plastry boczku. Całość przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Bardzo apetyczna pieczeń do obiadu i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuńPamiętam kiedyś mama robiła podobne pieczenia. Z chęcią spróbuję tej
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Z bukietem warzyw pieczeń wygląda jeszcze pyszniej.
OdpowiedzUsuńIdealna. Ja z chęcią bym taką zjadła
OdpowiedzUsuń