Szynka faszerowana morelami i śliwkami

Szynka marynowana na słodko z suszonymi morelami i śliwkami - pyszne kruche mięsko na kanapki i na obiad.


Składniki:

600-700 g mięsa z szynki

150 g suszonej śliwki,

150 g suszonej moreli

łyżka soli,

duża szczypta pieprzu,

łyżeczka majeranku,

łyżeczka słodkiej papryki.


Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy mieszamy razem.

Usuwamy z szynki zbędny tłuszcz. obtaczamy szynkę z każdej strony w przyprawach.

Długim nożem robimy kieszonkę, w którą na przemian wkładamy śliwki i morele - pozostałe owoce układamy obok mięsa w naczyniu żaroodpornym.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut  (pieczemy pod przykryciem).



Komentarze

Prześlij komentarz