Pyszne, kruche mięso wołowe w gęstym sosie - dzięki dużej ilości cebuli, lekko słodkawy przez marchewkę. Sycące pyszne danie obiadowe.
Najlepiej podawać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego,
6 dużych cebul,
3 duże marchewki (ok 300g),
duża pietruszka,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól, pieprz, łyżka oleju,
750 ml bulionu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ok 2 x 2 cm. Podsmażamy w garnku z grubym dnem (lub na patelni i przekładamy do garnka) przez 5 minut na łyżce oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, Dusimy na średnim ogniu przez półtorej godziny.
Następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę, gotujemy następne 30 - 40 minut. Mięso powinno już trochę zmięknąć
Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w grube plastry.
Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, cebula całkiem się rozgotuje tworząc gęsty sos, a mięso będzie kruche.
Nie często robię wołowinę. Takiego gulaszu bym spróbowała
OdpowiedzUsuń😁 polecam zrobić. Jest bardzo smaczny 🙂
UsuńRobiłam wczoraj. Wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuń