Zapraszam Was po nowy przepis na kurczaka przygotowanego z użyciem patelni WOLL Diamond 28 cm - pyszny filet w botwince i kapuście, z dodatkiem śmietany - idealne danie na wiosenny obiad.
Składniki:
pęczek botwinki z dwoma buraczkami,
150g młodej kapusty,
500 g filetów z kurczaka (dwa filety),
250 ml bulionu,
200 ml śmietany 30%,
pęczek koperku,
sól, pieprz,
kilka kropel oleju
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy po długości na dwie części. Posypujemy z każdej strony solą oraz pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez około 5 minut na średnim ogniu do zarumienienia mięsa.
Następnie mięso zdejmujemy z patelni.
Wrzucamy na nią poszatkowaną kapustę oraz pokrojone buraczki wraz z pędami (liście będą później).
Zalewamy bulionem, dusimy na mniejszym ogniu około 7 minut, Dodajemy pokrojone liście oraz koperek, dusimy razem pod przykryciem przez 5 minut, następnie dodajemy śmietanę, którą warto wcześniej zahartować przez dodanie ciepłego botwinkowego płynu.
Mieszamy, układamy filety z kurczaka, przykrywamy i na małym ogniu zostawiamy na 2-3 minuty.
Podajemy z ziemniakami lub z kaszą pęczak.
-------------------------------------------------------------
Testowana patelnia to: WOLL Diamont 28 cm
Informacje od producenta dotyczące patelni WOLL Diamont 28 cm
- Powłoka - Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia nieprzywiralność oraz łatwość mycia.
- Akutermiczność - Specjalny stop i technologia odlewu zapewniają akutermiczność - idealną absorpcję ciepła. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
- Oprawa uchwytu - Montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa. Jest odpowiedzialna za gromadzenie ciepła i nie nagrzewanie się uchwytu.
- Lity uchwyt - Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń i wykonany jest z kompozytu. Uchwyty patelni są odpinane.
- Szklana pokrywa - Wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego gotowania/pieczenia w temp. do 250 °C. - także w piekarniku.
- Profilowana krawędź - dla zachowania czystości podczas gotowa
-------------------------------------------------------------
Do przetestowania patelni zdecydowanie zachęciło mnie to, że ma odczepianą rączkę. Pozwala to
nie tylko na kompaktowe przechowywanie, ale także świetnie powinna się
sprawdzić przy podpieczeniu potrawy w piekarniku.
Konstrukcja patelni jest solidna i masywna, ale jak dla mnie jednak zbyt ciężka. Przy przenoszeniu np. do piekarnika czy ręcznemu zmywaniu trochę kłopotliwa, chociaż już samo czyszczenie powierzchni przebiegło szybko i bez problemu.
Patelnia jako produkt sprawdziła się bardzo dobrze. System odpinanej rączki działa bez zarzutu - łatwo i lekko. Pierwszym daniem, które przygotowałam był: kurczak (filet) w botwince i młodej kapuście, ale do tej pory przygotowałam z jej pomocą jeszcze kilka codziennych dań tak jak jajecznica czy moje ulubione kotleciki brokułowe ...
Kurczaka z botwinką podsmażyłam na dosłownie kilku kroplach oleju - bez żadnego przywierania, a mięso było idealnie przyrumienione. Obróbka termiczna warzyw przebiegła równie szybko.
To co też mi się spodobało, to to, że można bez problemu mieszać metalową łyżką, nie koniecznie drewnianą czy silikonową, ułatwia to znacznie gotowanie przy próbowaniu i doprawianiu potraw.
Potrawę z kurczaka i sezonowych warzyw przygotowałam na dwa dni dla dwóch osób.
I tutaj również świetnie sprawdziła się odpinana rączka - przy schowaniu do lodówki, patelnia nie zajmowała zbyt dużo miejsca, a odgrzanie dania na następny dzień przebiegło bardzo szybko i bez przywierania, w dużej mierze dzięki temu, że patelnia nagrzewa się równomiernie.
Podsumowanie:
Ogólnie patelnia godna polecenia.
Sprawdźcie też inne patelnie, garnki i akcesoria na stronie: https://www.patelnie-tytanowe.pl/
PLUSY
+odpinana rączką
+ łatwe przechowywanie
+ potrawy nie przywierają do powierzchni
+ można mieszać także metalową łyżką
+ łatwa w czyszczeniu powierzchnia
+ możliwość pieczenia (pod odpięciu rączki)
MINUSY:
- zbyt ciężka
- brak instrukcji użytkowania w języku polskim (co zrobić przed pierwszym użyciem, jak myć, jaka maksymalna temperatura w piekarniku etc.)
Dobra patelnia to podstawa w każdej kuchni.
Post powstał na potrzeby współpracy reklamowej/barterowej.
Wygląda apetycznie. Nie robiłam jeszcze takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo smaczny 😁
UsuńUwielbiam botwinkę, nie wpadłabym na to żeby zrobic taki sos. Patelnia prezentuje się solidnie. Też mam jedną mega ciężką ale uwielbiam w niej gotować
OdpowiedzUsuńWow ale obiad. Rewelacja! Koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego kurczaka. Brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie kurczaka z botwinką. Myślę, że posmakowałoby mi. :)
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda super, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńMam zamrożoną botwinkę. Muszę spróbować tego kurczaka
OdpowiedzUsuńZachęcam do podzielenia się opinią po ugotowaniu ;) nam bardzo smakował :)
Usuń