Marynowane ogórki do słoików z marchewką i koperkiem w octowej lekko słodkiej zalewie - pyszny dodatek do mięs, ale i na kanapki.
Składniki:
750 g ogórków gruntowych,
półtorej szklanki wody,
3/4 szklanki octu,
3/4 szklanki cukru,
2 średnie marchewki,
czubata łyżeczka gorczycy,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
koperek - 4 gałązki,
łyżka soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, kroimy na plastry - można za pomocą szatkownicy lub maszynki. Przekładamy na durszlak.
Zasypujemy solą - mieszamy, odstawiamy nad miskę, żeby odsączyć wodę.
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry.
Do wyparzonych, czystych słoików przekładamy marchewkę, gorczycę, pieprz, koper oraz ogórki.
Do wody dodajemy cukier oraz ocet. Mieszamy, zagotowujemy, gdy cukier całkiem się rozpuści przelewamy po kolei do każdego słoika, małym strumieniem, aby zalewa dobrze wypełniła całość.
Po zalaniu od razu zakręcamy gorący ciepły słoik i odwracamy do góry dnem.
Zostawiamy na całą noc aż do wystygnięcia.
Będę musiała wypróbować. Na zimę idealna
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. Kiedyś taką robiłam i koniecznie muszę powtórzyć. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej sałatki. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuń