Kurczak w sosie grzybowym

 Małe kawałki filetu z kurczaka w pysznym grzybowym sosie z dodatkiem śmietany. Jesienny obiad dla całej rodziny.


Składniki:

400 g filetu z kurczaka,

650 g grzybów - waga przed ugotowaniem,

200 ml śmietany 36% do sosów,

sól, pieprz,

łyżeczka oleju,

łyżka mąki - opcjonalnie,

natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na pół lub na mniejsze kawałki jeśli grzyby są duże.
zalewamy wodą, aby przykryła grzyby. Gotujemy przez 30 minut, zdejmujemy burzyny.

Kurczaka kroimy w małą kostkę, Podsmażamy na oleju do zarumienienia wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Wrzucamy grzyby i zalewamy wodą z gotowania grzybów - nie musimy użyć całej, można dolewać stopniowo w zależności jakiej gęstości lubimy sos.

Dusimy na średnim ogniu przez 5-7 minut. Zabielamy śmietaną - można ją wcześniej zahartować dodając do niej trochę ciepłego wywaru. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
W razie potrzeby możemy delikatnie zagęścić mąką.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

 

 


Komentarze

Prześlij komentarz