Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem, podane na ciepło. Pyszna, łatwa w przygotowaniu przekąska. To też dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu ryżu.
Składniki:
4 duże pomidory - ok 750g
tuńczyk w oleju - puszka 170g
100 g ryżu - waga po ugotowaniu,
łyżeczka czosnku - przyprawa,
łyżeczka bazylii,
sól, pieprz - do smaku,
szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Z pomidorów odcinamy górę. Wydrążamy środek - tak aby nie uszkodzić dna - pomidor będzie naszą miską/naczyniem, które wypełnimy farszem.
Do ryżu dodajemy miąższ, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, podsmażamy przez 5 minut, aż część wody z pomidorów odparuje a pozostałą część wciągnie ryż.
Dodajemy tuńczyka razem z olejem, dokładnie mieszamy.
Faszerujemy pomidory, przykrywamy odciętą górą "czapeczką"
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Nigdy nie robiłam takich. Jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńPrawdopodobnie znalazłam przepis na weekendowy obiad :) Wygląda MEGA apetycznie.
OdpowiedzUsuń:) polecam, smakują jeszcze lepiej jak wyglądają ;)
Usuń