Pomidory faszerowane tuńczykiem

 Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem, podane na ciepło. Pyszna, łatwa w przygotowaniu przekąska. To też dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z obiadu ryżu.


Składniki:

4 duże pomidory - ok 750g

tuńczyk w oleju - puszka 170g

100 g ryżu - waga po ugotowaniu,

łyżeczka czosnku - przyprawa,

łyżeczka bazylii,

sól, pieprz - do smaku,

szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Z pomidorów odcinamy górę. Wydrążamy środek - tak aby nie uszkodzić dna - pomidor będzie naszą miską/naczyniem, które wypełnimy farszem.
Do ryżu dodajemy miąższ, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy, podsmażamy przez 5 minut, aż część wody z pomidorów odparuje a pozostałą część wciągnie ryż.
Dodajemy tuńczyka razem z olejem, dokładnie mieszamy.
Faszerujemy pomidory, przykrywamy odciętą górą "czapeczką"
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam takich. Jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdopodobnie znalazłam przepis na weekendowy obiad :) Wygląda MEGA apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam, smakują jeszcze lepiej jak wyglądają ;)

      Usuń

Prześlij komentarz