Ciasto czekoladowe ze śliwkami

 Ciasto czekoladowe, ze śliwkami i polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Słodkie i wilgotne, łatwe w przygotowaniu i na każdą okazję.
Długo zachowuje świeżość.


Składniki:

250 g mąki,

200 g masła,

5 jajek,

200 g jogurtu greckiego,

3/4 szklanki cukru,

łyżeczka cynamonu,

łyżeczka proszku do pieczenia, 

25 g kakao,

szczypta soli,

650 - 700 g śliwek (waga przed wypestkowaniem)

50 g gorzkiej czekolady,

3-4 łyżki mleka.


Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól.

Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach.
Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników.

Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy wypestkowane śliwki.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut (do suchego patyka).
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem (możemy dodać kawałek masła).
Polewamy nią ostudzone ciasto.
Ciasta nie wkładamy do lodówki, zostawiamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje następnego dnia.

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz