Pikantne danie z mięsa mielonego, z fasolką, kukurydzą w sosie pomidorowym z dodatkiem ostrych przypraw: czosnku, chilli, pieprzu ziołowego.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
duża cebula,
papryka czerwona,
pomidory krojone w puszce,
fasola czerwona w puszce
puszka kukurydzy
łyżeczka chilli w proszku,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
szczypta kminu rzymskiego,
szczypta pieprzu ziołowego
sól
łyżka masła
100 mi bulionu
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła wraz z czosnkiem przyciśniętym przez praskę oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Następnie dodajemy mięso mielone, które podsmażamy przez ok 10 minut. W tym czasie mięso powinno być gotowe. Dodajemy bulion pozostałe przyprawy oraz pomidory, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mieszamy.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
Tradycyjnie podajemy np. z nachosami lub w placku tortilli, ja przełamałam przepis i podałam z makaronem oraz tartą mozzarellą i natką pietruszki dla złamania ostrości.
Lubię ostre potrawy. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam jest ogień 😁🔥🌶
UsuńOoo ekstra! Właśnie coś ostrego to bym zjada
OdpowiedzUsuńFajne danie do makaronu lub ryżu. Czasami można zjeść na ostro. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Nie gotowałam jeszcze tej potrawy, ale chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńDo chili con carne nigdy nie dodaje się kukurydzy, ani bulionu
OdpowiedzUsuńMoja wersja jest z kukurydza i polecam bo jest pyszne 😁
Usuń