Fasolka z mięsem mielonym i pomidorami

 Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym, kolorową fasolką, cebulą i nadającą świeżości natką pietruszki.



Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

200 g mrożonej fasoli żółtej,

200 g mrożonej fasoli zielonej, 

pomidory krojone z puszki,

3 duże cebule, 

3 duże ząbki czosnku, 

pół łyżki papryki ostrej,

łyżeczka papryki słodkiej, 

łyżka bazyli suszonej, 

łyżka curry, 

duża szczypta soli i pieprzu,

2 łyżki masła,

natka pietruszki wg uznania


Przygotowanie:

Fasolę zamrożoną podsmażamy na łyżce masła ok 20 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z patelni.

Cebulę obieramy, kroimy w pół plastry podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do fasoli. 

Na patelnię wrzucamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Podsmażamy ok 10 minut, aż mięso będzie usmażone. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz fasolę - mieszamy.
Całość dusimy na średnim ogniu przez około 5 minut.

Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.


Komentarze

Prześlij komentarz