Kapusta z grzybami

 Kapusta kiszona, smażona na maśle z dodatkiem cebuli i grzybów. Do obiadu, ale także na świąteczny stół.


Składniki:

900 g kapusty kiszonej,

500 g świeżych grzybów,

4 średnie cebule,

marchewka,

ok 125 g masła,

pieprz,

łyżka  majeranku


Przygotowanie:

Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy. Ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Podsmażamy na łyżce masła przez 10 minut. Zdejmujemy grzyby, ale nie czyścimy patelni.

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na patelni, gdzie były smażone grzyby na łyżce masła aż się zeszkli.
Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, podsmażamy pod przykryciem przez 5 minut.
Następnie dodajemy odsączoną i posiekaną kapustę kiszoną a także pozostałe masło, szczyptę pieprzu, majeranek. Mieszamy. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez około 35 minut.
Na koniec dodajemy grzyby i zostawiamy jeszcze na 5-10 minut.


Komentarze

  1. Chciałabym tylko dodać że danie to ze smażoną kapustą grzybami marchewką cebulką jest zapewne pyszne ale to jest tak jakby przygotowanie do pierogów czy też ja proponowałabym makaron łazanki

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zapachniało... Kapusta i grzyby duet idealny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz taką jadłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz