Łosoś w sosie na bazie śmietanki 30%, z dodatkiem przecieru pomidorowego, czerwonej papryki i świeżego szpinaku.
Składniki:
800 g filetu z łososia ze skórą,
200 g świeżego szpinaku baby,
200 ml śmietany 30%,
łyżka masła,
kawałek pora - ok 5 cm,
papryka czerwona,
łyżeczka przecieru pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Z łososia delikatnie usuwamy skórę. Dzielimy na porcje - u mnie 8 sztuk.
Posypujemy solą i pieprzem, Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem masła po około 3 minut z każdej strony - w zależności od grubości ryby.
Zdejmujemy z patelni. Na tę samą dodajemy pokrojonego w pół plastry pora oraz w paski paprykę - solimy. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dajemy szpinak - dusimy 2-3 minuty - zmniejszy w tym czasie swoją objętość.
Dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy, słodką paprykę - mieszamy.
Układamy delikatnie kawałki łososia, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.
Takiej rybki dawno nie jadłam. Wygląda wybornie
OdpowiedzUsuń😍 dziękuję🙂
UsuńWygląda kiepsko , mam nadzieję że lepiej smakuje.. Sprawdzę
UsuńSuper
OdpowiedzUsuń😁
UsuńChętnie bym zjadła. Smacznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńPolecam na weekendowy obiad 🙂
UsuńPysznie przygotowany łosoś. Muszę spróbować taki sosik. :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny 🙂 polecam 🙂
Usuń