Łosoś w śmietanowo - pomidorowym sosie

Łosoś w sosie na bazie śmietanki 30%, z dodatkiem przecieru pomidorowego, czerwonej papryki i świeżego szpinaku.



Składniki:

800 g filetu z łososia ze skórą,

200 g świeżego szpinaku baby,

200 ml śmietany 30%,

łyżka masła,

kawałek pora - ok 5 cm,

papryka czerwona,

łyżeczka przecieru pomidorowego,

łyżeczka słodkiej papryki,

sól,

pieprz cytrynowy


Przygotowanie:

Z łososia delikatnie usuwamy skórę. Dzielimy na porcje - u mnie 8 sztuk.

Posypujemy solą i pieprzem, Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem masła po około 3 minut z każdej strony - w zależności od grubości ryby.
Zdejmujemy z patelni. Na tę samą dodajemy pokrojonego w pół plastry pora oraz w paski paprykę - solimy. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Następnie dajemy szpinak - dusimy 2-3 minuty - zmniejszy w tym czasie swoją objętość.
Dodajemy śmietanę, przecier pomidorowy, słodką paprykę - mieszamy.
Układamy delikatnie kawałki łososia, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty.




Komentarze

Prześlij komentarz