Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki, pietruszki, szczypiorku, przyprawy gyros i jajkiem.
Smakuje podana na ciepło i na zimno w formie przekąski.
800 g mięsa mielone wieprzowo - wołowego,
6 jajek,
duża marchewka,
średniej wielkości pietruszka,
pół pęczka szczypiorku,
3 łyżki przyprawy gyros,
pieprz,
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pięć jajek gotujemy na twardo, obieramy.
Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na małych oczkach, dodajemy do mięsa mielonego wraz z świeżym jajkiem, przyprawą gyros, dużą szczyptą pieprzu. Wszystko razem mieszamy.
Na dno keksówki wykładamy 1/3 masy. Układamy ugotowane jajka jedno za drugim. Wykładamy pozostałą część masy mięsnej - wyrównujemy w formie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.
Nigdy takiej nie jadłam. Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 polecam zrobić - jest bardzo dobra 😁
Usuń