Pieczeń z warzywami i jajkiem

 Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki, pietruszki, szczypiorku, przyprawy gyros i jajkiem.
Smakuje podana na ciepło i na zimno w formie przekąski.

Składniki:

800 g mięsa mielone wieprzowo - wołowego,

6 jajek,

duża marchewka,

średniej wielkości pietruszka,

pół pęczka szczypiorku,

3 łyżki przyprawy gyros,

pieprz,

natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:

Pięć jajek gotujemy na twardo, obieramy.
Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na małych oczkach, dodajemy do mięsa mielonego wraz z świeżym jajkiem, przyprawą gyros, dużą szczyptą pieprzu. Wszystko razem mieszamy.
Na dno keksówki wykładamy 1/3 masy. Układamy ugotowane jajka jedno za drugim. Wykładamy pozostałą część masy mięsnej - wyrównujemy w formie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.





Komentarze

  1. Nigdy takiej nie jadłam. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🙂 polecam zrobić - jest bardzo dobra 😁

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec