Chlebek z dużą ilością masła czosnkowego, z natką pietruszki i oregano.
Sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezach, ale także na śniadanie czy kolację jako chleb kanapkowy.
Składniki:
550 g maki + do podsypania,
2 łyżki soli,
150 ml ciepłej wody,
3 łyżki oleju,
150 g miękkiego masła,
3 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
łyżeczka suszonego oregano
zaczyn:
40 g świeżych drożdży,
łyżeczka cukru,
150 ml ciepłej wody,
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Składniki na zaczyn mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut - w tym czasie drożdże będą powoli pracować.
Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Zagniatamy na je na gładką, jednolitą masę.
Zostawiamy w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok 0,5 - 0,8 cm.
Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz oregano - mieszamy.
Rozprowadzamy po całym cieście.
Kroimy na paski ok 4 cm. Każdy kawałek zwijamy w rulon lub składamy na 4-5 razy.
Układamy kawałki jeden za drugim w formie (mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut aż się zarumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy, odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz