Najlepsze ciasto drożdżowe

 Pyszne, miękkie ciasto drożdżowe, które bardzo fajnie wyrosło. Idealna kruszonka jako dopełnienie całości. Smakuje samo podane z kakao czy kawą lub posmarowane dżemem.


Składniki:
na blachę ok 25 x30 cm

750 g mąki + do podsypania,

120 g masła,

ok 200 ml ciepłego mleka,

4 jajka,

120 g cukru,

60 g świeżych droższy,

szczypta soli


kruszonka:
50 g zimnego masła,

50 g cukru,

80 g maki


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka wraz z łyżką mąki oraz cukru.
Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajka, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz roztopione masło, mieszamy, pod koniec dodajemy ciepłe mleko.
Mieszamy za pomocą łyżki - ciasto będzie dość luźne.
Ostawiamy w ciepłe miejsce - przykrywając ściereczką na godzinę do półtorej.
Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią ;)
Podsypujemy mąką i przez chwilę ugniatamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto - wyrównujemy.

Kruszonka: Do pokrojonego w kostkę zimnego masła dodajemy cukier i mąkę. Zagniatamy delikatnie palcami na drobne okruszki a następnie na większe tworzące później kruszonkę.
Posypujemy nią ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40-45 minut, aż będzie rumiane z wierzchu.

Możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Komentarze

  1. Bardzo lubimy takie propozycje. Widać, że ciacho jest wilgotne w środku, a z kawą z pewnością smakuje genialnie. Pozdrawiamy pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak było obłędnie pyszne! Cała blacha ciasta została zjedzona w kilka chwil ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec