Deser galaretkowy z owocami i mascarpone (keto, bez cukru)

 Prosty i smaczny deser z galaretką bez cukru, świeżymi owocami - borówkami oraz malinami i pysznym gęstym kremem z mascarpone.


Składniki:

1 op. galaretki bez cukru 14g smak truskawkowy,

125 g borówek amerykańskich,

50 g malin,

250 g mascarpone,

100 g jogurtu greckiego,

10 g erytrytolu,

mięta do dekoracji

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozrabiamy w 300 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy aby cały proszek się rozpuścił.
Przelewamy do szklanek lub pucharków. Gdy przestygnie, ale jeszcze nie stężeje, dodajemy borówki - zostawiamy kilka do dekoracji.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia do lodówki.

Mascarpone ubijamy wraz z jogurtem oraz erytrytolem przez 2 minuty na wysokich obrotach.

Wykładamy na galaretkę. Na wierzchu układamy pozostałe borówki oraz maliny.
Można także dać kilka listków mięty do dekoracji.



Komentarze

Prześlij komentarz