Pieczone udka z kurczaka

Soczyste mięso, chrupiąca skórka. Dobrze doprawione - to smaczna propozycja na obiad.


Składniki:

4 duże nogi z kurczaka (ok 1,5 kg),

łyżeczka soli,

łyżeczka cząbru,

łyżeczka słodkiej papryki,

2 łyżeczki majeranku,

łyżeczka czosnku w proszku,

duża szczypta grubomielonego pieprzu,

2 łyżki oleju


Przygotowanie:

Przyprawy mieszamy z olejem. Nacieramy każdą nogę z każdej strony, Przekładamy do folii do pieczenia - zamykamy z obu stron. Odstawiamy na noc do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a ok 30 minut przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby łapało temperaturę pokojową - możemy również przemieszać mięso w worku bez otwierania.
Pieczemy przez 55 minut.
Po tym czasie rozcinamy worek i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Komentarze