Soczyste mięso, chrupiąca skórka. Dobrze doprawione - to smaczna propozycja na obiad.
Składniki:
4 duże nogi z kurczaka (ok 1,5 kg),
łyżeczka soli,
łyżeczka cząbru,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka czosnku w proszku,
duża szczypta grubomielonego pieprzu,
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Przyprawy mieszamy z olejem. Nacieramy każdą nogę z każdej strony, Przekładamy do folii do pieczenia - zamykamy z obu stron. Odstawiamy na noc do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a ok 30 minut przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby łapało temperaturę pokojową - możemy również przemieszać mięso w worku bez otwierania.
Pieczemy przez 55 minut.
Po tym czasie rozcinamy worek i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz