Pieczone żeberka

 Pyszne, łatwe w przygotowaniu pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i słodko - pikantnych przyprawy oraz cebuli.



Składniki:

ok 1,4 kg żeberek wieprzowych,

100 g ketchupu łagodnego,

100 g koncentratu pomidorowego,

łyżeczka słodkiej papryki,

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

łyżeczka ostrej papryki lub chili,

łyżeczka kurkumy,

szczypta grubomielonego czarnego pieprzu,

3 łyżki oleju/oliwy

duża cebula,


Przygotowanie:

Żeberka dzielimy na około 10 cm kawałki.
Przyprawy mieszamy razem z olejem, ketchupem, koncentratem. nacieramy nim żeberka, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Odkładamy na min. 2 godziny.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę i 20 minut, Pod koniec pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso się bardziej zarumieniło.


Komentarze

Prześlij komentarz