Pyszne, łatwe w przygotowaniu pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i słodko - pikantnych przyprawy oraz cebuli.
Składniki:
ok 1,4 kg żeberek wieprzowych,
100 g ketchupu łagodnego,
100 g koncentratu pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
łyżeczka ostrej papryki lub chili,
łyżeczka kurkumy,
szczypta grubomielonego czarnego pieprzu,
3 łyżki oleju/oliwy
duża cebula,
Przygotowanie:
Żeberka dzielimy na około 10 cm kawałki.
Przyprawy mieszamy razem z olejem, ketchupem, koncentratem. nacieramy nim żeberka, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Odkładamy na min. 2 godziny.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę i 20 minut, Pod koniec pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso się bardziej zarumieniło.
Wszystkie składniki w tym daniu należą do moich ulubionych. Super przepis.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń