Ryba w sosie porowym

 Grillowana ryba w sosie z porami, zabielona śmietaną. Świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i kaszą pęczak.



Składniki:

650 g ryby (waga mrożonej, u mnie miruny ze skórą - waga po rozmrożeniu - )

duży por - biała i jasnozielona część - 150g,

sól, pieprz,

2 - 3 łyżeczki przyprawy do ryb,

duża łyżka masła,

200 ml śmietany 30%,

100 ml bulionu.


Przygotowanie:

Rybę dzielmy na  kawałki, z każdej strony posypujemy solą i  pieprzem oraz przyprawą do ryb. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie gotowa.
Por kroimy na cienkie półplastry. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, por - mieszamy, Dusimy na średnim ogniu aż por będzie al'dente. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę dusimy do miękkości pora. Dodajemy rybę, zostawiamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.


Komentarze

  1. Kilka składników i takie wspaniałe danie! Chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smakowicie! Bardzo lubię ryby, więc nowy przepis chętnie przygarnę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) czekam w takim razie na opinię czy smakowała :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec