Grillowana ryba w sosie z porami, zabielona śmietaną. Świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i kaszą pęczak.
Składniki:
650 g ryby (waga mrożonej, u mnie miruny ze skórą - waga po rozmrożeniu - )
duży por - biała i jasnozielona część - 150g,
sól, pieprz,
2 - 3 łyżeczki przyprawy do ryb,
duża łyżka masła,
200 ml śmietany 30%,
100 ml bulionu.
Przygotowanie:
Rybę dzielmy na kawałki, z każdej strony posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą do ryb. Grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie gotowa.
Por kroimy na cienkie półplastry. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, por - mieszamy, Dusimy na średnim ogniu aż por będzie al'dente. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę dusimy do miękkości pora. Dodajemy rybę, zostawiamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Kilka składników i takie wspaniałe danie! Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńpolecam, nam bardzo smakowała :)
UsuńJak smakowicie! Bardzo lubię ryby, więc nowy przepis chętnie przygarnę. :)
OdpowiedzUsuń:) czekam w takim razie na opinię czy smakowała :)
Usuń