Sałatka z brokułem, pieczarkami

 Smaczna sałatka z kurczakiem, brokułem, pieczarkami i serem sałatkowym oraz niewielką ilością sosu czosnkowego.

 

Składniki:

średniej wielkości brokuł,

650g filetu z kurczaka,

200 g pieczarek,

ser sałatkowy - opakowanie,

sól, pieprz,

2 łyżki curry

2 łyżki masła

sos:

4 łyżki śmietany 18%

łyżka majonezu,

duży ząbek czosnku,

łyżeczka oregano,

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Różyczki brokuła wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut do miękkości. Odcedzamy kroimy na drobniejsze kawałki.

Filety z kurczaka soli z obu stron oraz posypujemy curry.

Smażymy na małym ogniu na maśle, z obu stron pod przykryciem przez około 10 minut na stronę, aż będą usmażone i jednocześnie soczyste.

Po wystudzeniu kroimy w plastry.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle aż będą lekko rumiane.

Ser sałatkowy kroimy w kostkę.


sos: śmietanę mieszamy z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i solą - mieszamy.

Wszystkie składniki (ugotowany brokuł, smażone pieczarki, filet z kurczaka, ser sałatkowy oraz sos czosnkowy) mieszamy razem.

 


Komentarze