Sernik bez pieczenia z wiśniami na gofrach. Słodki spód, serowa masa i lekko kwaskowe wiśnie stanowią idealnie uzupełniającą się kompozycję smaku.
Składniki
na dużą blachę
ok 300 g gofrów,
ok 250-300 g dżemu wiśniowego,
1 kg sera z wiaderka,
500 g mascarpone,
3 czubate łyżki cukru pudru,
2 galaretki cytrynowe,
900 g mrożonych wiśni,
2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dobrze mieszamy i studzimy co jakiś czas mieszając, aby nie zaczęła tężeć.
Spód blachy wykładamy goframi, smarujemy dżemem wiśniowym.
Do sera dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach przez około 5 minut.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy małym strumieniem galaretkę cytrynową. Dokładnie miksujemy przez 2 minuty.
Wykładamy masę na gofry. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa lekko stężała.
Galaretkę wiśniową rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Gdy przestygnie, ale nie będzie jeszcze tężejąca dodajemy zamrożone wiśnie i wykładamy na masę serową - galaretka zacznie teraz szybko się ściągać. wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
Komentarze
Prześlij komentarz