Ciasto wiśniowa fantazja bez pieczenia

Sernik bez pieczenia z wiśniami na gofrach. Słodki spód, serowa masa i lekko kwaskowe wiśnie stanowią idealnie uzupełniającą się kompozycję smaku.


Składniki
na dużą blachę

ok 300 g gofrów,

ok 250-300 g dżemu wiśniowego,

1 kg sera z wiaderka,

500 g mascarpone,

3 czubate łyżki cukru pudru,

2 galaretki cytrynowe,

900 g mrożonych wiśni,

2 galaretki wiśniowe 


Przygotowanie:

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dobrze mieszamy i studzimy co jakiś czas mieszając, aby nie zaczęła tężeć.

Spód blachy wykładamy goframi, smarujemy dżemem wiśniowym. 

Do sera dodajemy mascarpone, cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach przez około 5 minut.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy małym strumieniem galaretkę cytrynową. Dokładnie miksujemy przez 2 minuty.

Wykładamy masę na gofry. Wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa lekko stężała.

Galaretkę wiśniową rozrabiamy w 500 ml gorącej wody. Gdy przestygnie, ale nie będzie jeszcze tężejąca dodajemy zamrożone wiśnie i wykładamy na masę serową - galaretka zacznie teraz szybko się ściągać. wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec