Faszerowana cukinia w stylu włoskim

 Cukinia faszerowana mięsem, pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pyszny obiad, który sprawdzi się także na wynos na zimno.


Składniki:

2 większe cukinie ,

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)

pomidory w puszce z sokiem,

mała cebula,

5 ząbków czosnku,

2 łyżeczki oregano,

2 łyżeczki bazylii,

sól, pieprz,

100 g sera żółtego,

kulka sera mozzarella


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek, posypujemy solą.

Do mięsa mielonego dodajemy posiekany wydrążony wcześniej środek z cukinii, drobno posiekaną cebulę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 5-7 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz większą szczyptę soli, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy.
Na sam koniec dodajemy starty żółty ser.

Cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, napełniamy farszem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - grzanie góra dół - na 20 minut. Po tym czasie, układamy na wierzchu kawałki sera mozzarella i pieczemy jeszcze przez 10 minut, cukinie powinny być miękkie a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.


Komentarze