Cukinia faszerowana mięsem, pomidorami, czosnkiem i bazylią. Pyszny obiad, który sprawdzi się także na wynos na zimno.
Składniki:
2 większe cukinie ,
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
pomidory w puszce z sokiem,
mała cebula,
5 ząbków czosnku,
2 łyżeczki oregano,
2 łyżeczki bazylii,
sól, pieprz,
100 g sera żółtego,
kulka sera mozzarella
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek, posypujemy solą.
Do mięsa mielonego dodajemy posiekany wydrążony wcześniej środek z cukinii, drobno posiekaną cebulę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 5-7 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory oraz większą szczyptę soli, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy.
Na sam koniec dodajemy starty żółty ser.
Cukinię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, napełniamy farszem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - grzanie góra dół - na 20 minut. Po tym czasie, układamy na wierzchu kawałki sera mozzarella i pieczemy jeszcze przez 10 minut, cukinie powinny być miękkie a ser roztopiony i lekko przyrumieniony.
Komentarze
Prześlij komentarz