Pyszny soczysty filet faszerowany botwinką, cebulą i serem mozzarella otulony cienkimi plastrami boczku. Ma piękny kolor i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - z pewnością taki pomysł na obiad pozytywnie zaskoczy domowników!
Składniki:
na dwie osoby
2 filety z kurczaka,
pęczek botwinki,
średniej wielkości cebula,
2 małe ząbki czosnku,
kulka sera mozzarella,
sól, pieprz,
duża łyżka masła,
8 cienkich plastrów boczku wędzonego parzonego
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy. Grube części wraz łodygami kroimy w mniejszą kostkę, wraz z drobno posiekaną cebulą, podsmażamy na maśle przez 3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście botwinki. Dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy starty ser - mieszamy.
W filecie za pomocą noża wycinamy "kieszonkę" miejsce na nasz farsz, ostrożnie aby nie przeciąć piersi.
Do środa wkładamy - np. za pomocą małej łyżeczki - farsz, dokładnie wypełniając filet - jeśli farszu wyjdzie trochę za dużo nic nie szkodzi, po otuleniu boczkiem - po 4 plastry na filet, można ułozyć go na filecie.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz