Filet z kurczaka faszerowany botwinką

 Pyszny soczysty filet faszerowany botwinką, cebulą i serem mozzarella otulony cienkimi plastrami boczku. Ma piękny kolor i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - z pewnością taki pomysł na obiad pozytywnie zaskoczy domowników!



Składniki:

na dwie osoby

2 filety z kurczaka,

pęczek botwinki,

średniej wielkości cebula,

2 małe ząbki czosnku,

kulka sera mozzarella,

sól, pieprz,

duża łyżka masła,

8 cienkich plastrów boczku wędzonego parzonego


Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy. Grube części wraz łodygami kroimy w mniejszą kostkę, wraz z drobno posiekaną cebulą, podsmażamy na maśle przez 3 minuty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście botwinki. Dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy starty ser  - mieszamy.

W filecie za pomocą noża wycinamy "kieszonkę" miejsce na nasz farsz, ostrożnie aby nie przeciąć piersi.
Do środa wkładamy - np. za pomocą małej łyżeczki - farsz, dokładnie wypełniając filet - jeśli farszu wyjdzie trochę za dużo nic nie szkodzi, po otuleniu boczkiem - po 4 plastry na filet, można ułozyć go na filecie.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.



Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec