Oszukane zrazy z papryką, ogórkiem i cebulą

 Oszukane zrazy lub po prostu zawijaski z mięsa mielonego faszerowanego papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym.




Składniki:

500 g mięsa mielonego,

sucha bułka,

2-3 łyżki bułki tartej,

jajko,

8 cienkich plastrów boczku - u mnie wędzony parzony,

kawałek czerwonej papryki,

ogórek kiszony,

pół małej cebuli,

sól, pieprz,

słodka papryka w proszku,

8 łyżeczek musztardy,

2 łyżki masła,

200 ml bulionu,

kilka liści laurowych,

kilka ziaren ziela angielskiego.


Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą z wody bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, dokładnie mieszamy.
Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na cienkie plastry.
Mięso dzielimy na 8 części.
Każdą z nich formujemy na "placek" około 0,5cm gruby. Smarujemy musztardą, układamy po plastrze boczku oraz warzywa.



Formujemy kulkę tak, by warzywa pozostały w środku, następnie lekko wydłużamy kotlety.
Na dobrze rozgrzanej z masłem patelnię wrzucamy kotlety. Obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor.
Zalewamy bulionem, dodajemy ziele oraz liście laurowe, zmniejszamy ogień, dusimy przez 15 minut pod przykryciem.
Na koniec możemy zaprawić sos mąką.



Komentarze

Prześlij komentarz