Danie obiadowe "chińskie" z kurczakiem, mieszanką chińską, makaronem, mixem przypraw, które smakuje lepiej niż w chińskim barze.
Składniki:
na 4 porcje
800 g filetu z kurczaka,
300 g mieszanki warzyw chińskiej mrożonej,
opakowanie makaronu typu azjatyckiego,
30 ml sosu sojowego,
2 łyżki przyprawy do kuchni chińskiej,.
szczypta imbiru,
szczypta cynamonu,
szczypta kurkumy,
łyżeczka soli,
olej
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy na paseczki ok pół cm na 2 cm. Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię wraz z olejem. Dodajemy sól, przyprawę do kuchni chińskiej, imbir, cynamon, kurkumę. Mieszamy.
Podsmażamy ok 5-7 minut, następnie dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - zalać gorącą wodą, po 5 minutach odcedzić.
Dodajemy makaron do kurczaka z warzywami wraz z sosem sojowym, dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz