Domowe "chińskie" z kurczakiem

 Danie obiadowe "chińskie" z kurczakiem, mieszanką chińską, makaronem, mixem przypraw, które smakuje lepiej niż w chińskim barze.


Składniki:

na 4 porcje

800 g filetu z kurczaka,

300 g mieszanki warzyw chińskiej mrożonej,

opakowanie makaronu typu azjatyckiego,

30 ml sosu sojowego,

2 łyżki przyprawy do kuchni chińskiej,.

szczypta imbiru,

szczypta cynamonu,

szczypta kurkumy,

łyżeczka soli,

olej

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy na paseczki ok pół cm na 2 cm. Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię wraz z olejem. Dodajemy sól, przyprawę do kuchni chińskiej, imbir, cynamon, kurkumę. Mieszamy.
Podsmażamy ok 5-7 minut, następnie dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu - zalać gorącą wodą, po 5 minutach odcedzić.
Dodajemy makaron do kurczaka z warzywami wraz z sosem sojowym, dokładnie mieszamy.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec