Gulasz z indyka z warzywami

 Duża porcja rodzinna dania jednogarnkowego z filetem z indyka, pieczarkami, papryką, cebulą, cukinią.
Proste w wykonaniu danie, które możemy podać z kaszą lub z makaronem.


Składniki:

600g mięsa filetu z indyka,

500 g papryki czerwonej,

450 g cukinii,

400 g pieczarek,

200 g cebuli,

50 g przecieru pomidorowego,

sól, pieprz,

ziele angielskie, liść laurowy,

250 ml bulionu,

natka pietruszki,

łyżeczka masła


Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są większe. Paprykę, cebulę i cebulę w dużą kostkę.

Filet kroimy w kostkę ok 2 x 2 cm. Solimy i dodajemy pieprz. Podsmażamy przez 3 minuty na maśle.
Dodajemy warzywa, zalewamy bulionem, wrzucamy kilka ziaren ziela oraz 2-3 liście laurowe.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut. Dodajemy przecier, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy, dusimy jeszcze przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Komentarze