Zupa botwinkowa z pulpetami i ziemniakami, pachnąca koperkiem - pyszny letni i syty obiad.
Składniki:
2 pęczki botwinki,
5-6 średniej wielkości ziemniaków
500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego),
jajko,
mała cebula,
ok 1 l bulionu,
pęczek koperku,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz dużą szczyptę soli i pieprz. Mieszamy razem. Formujemy pulpety. Wrzucamy na wrzący bulion, gotujemy przez 10 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę, a botwinkę dokładnie myjemy - buraczki kroimy w kostkę a łodygi i liście na mniejsze kawałki.
Dodajemy do bulionu z mięsem, gotujemy przez następne ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z gęstą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz