Zupa botwinkowa z pulpetami

 Zupa botwinkowa z pulpetami i ziemniakami, pachnąca koperkiem - pyszny letni i syty obiad.


Składniki:

2 pęczki botwinki,

5-6 średniej wielkości ziemniaków

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego),

jajko,

mała cebula,

ok 1 l bulionu,

pęczek koperku,

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz dużą szczyptę soli i pieprz. Mieszamy razem. Formujemy pulpety. Wrzucamy na wrzący bulion, gotujemy przez 10 minut, w tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę, a botwinkę dokładnie myjemy - buraczki kroimy w kostkę a łodygi i liście na mniejsze kawałki.
Dodajemy do bulionu z mięsem, gotujemy przez następne ok 15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Podajemy z gęstą śmietaną.

 


Komentarze