To już klasyk wśród letnich wypieków: malinowa chmurka. Ciasto na kruchym spodzie z malinami, galaretką malinową, puszystą masą z mascarpone i śmietany przykryte bezą z płatkami migdałowymi.
Składniki:
na formę 24 x 24 cm
kruchy spód:
1 ½ szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka cukru,
4 żółtka,
120 g masła,
szczypta soli
masa śmietanowa:
500 g mascarpone,
200 mi śmietany 30%,
¼ szklanki cukru
beza:
4 białka,
½ szklanki cukru,
ok 30 g płatków migdałowych
dodatkowo:
500 g malin,
3 galaretki malinowe
Przygotowanie:
kruchy spód:
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól - mieszamy lekko.
Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło. Łączymy składniki jak na kruszonkę - musimy zrobić to w miarę szybko, żeby masło nie grzało się.
Dodajemy żółtka i łączymy całość w jednolitą masę - wyrabiamy tylko do połączenia się składników - masa musi być jednolita, odchodzić od ręki.
Odstawiamy do lodówki.
beza:
W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę - najpierw mikserem same białka, a gdy będzie lekka piana, dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż masa będzie sztywna i nie wypadnie z miski po jej przechyleniu.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy białka, posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika oraz formy, którą ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Spód blachy wykładamy ciastem - możemy to zrobić rozwałkowując je albo układając po kawałku aż będzie cały spód. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Wstawiamy do piekarnia - pieczemy przez ok 40 minut aż spód będzie zarumieniony.
masa śmietanowa:
Śmietanę ubijemy przez 2 minuty samą na wysokich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier i mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.
warstwa z malinami:
Galaretki rozrabiamy dokładnie w 900 ml gorącej wody. Strudzimy - mieszamy co jakiś czas, gdy już będzie zimna dodajemy oczyszczone maliny.
----------
Ciasto kruche przekładamy do formy bez papieru do pieczenia.
Gdy galaretka będzie lekko tężejąca wykładamy stopniowo na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie wykładamy ubitą masę z mascarpone, a na nią wykładamy bezę.
Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Wygląda na to, że połączenie kruchego spodu, galaretki, masy śmietanowej i bezy tworzy prawdziwą chmurkę smaku. Dziękuję za przepis i inspirację - Twój opis sprawia, że ma się ochotę natychmiast spróbować tego malinowego cudeńka! 🍰
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest PRZEPYSZNE! ;)
Usuń