Malinowa chmurka

 To już klasyk wśród letnich wypieków: malinowa chmurka. Ciasto na kruchym spodzie z malinami, galaretką malinową, puszystą masą z mascarpone i śmietany przykryte bezą z płatkami migdałowymi.



Składniki:
na formę 24 x 24 cm


kruchy spód:

1 ½ szklanki mąki, 

łyżeczka proszku do pieczenia,

1 szklanka cukru, 

4 żółtka, 

120 g masła, 

szczypta soli


masa śmietanowa:

500 g mascarpone, 

200 mi śmietany 30%, 

¼ szklanki cukru


beza:

4 białka, 

½ szklanki cukru, 

ok 30 g płatków migdałowych


dodatkowo:

500 g malin,

3 galaretki malinowe


Przygotowanie:

kruchy spód:

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól - mieszamy lekko.
Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło. Łączymy składniki jak na kruszonkę - musimy zrobić to w miarę szybko, żeby masło nie grzało się.
Dodajemy żółtka i łączymy całość w jednolitą masę - wyrabiamy tylko do połączenia się składników - masa musi być jednolita, odchodzić od ręki.
Odstawiamy do lodówki.


beza:

W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę - najpierw mikserem same białka, a gdy będzie lekka piana, dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż masa będzie sztywna i nie wypadnie z miski po jej przechyleniu.

Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy białka, posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika oraz formy, którą ponownie wykładamy papierem do pieczenia.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Spód blachy wykładamy ciastem - możemy to zrobić rozwałkowując je albo układając po kawałku aż będzie cały spód. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Wstawiamy do piekarnia - pieczemy przez ok 40 minut aż spód będzie zarumieniony.


masa śmietanowa:

 Śmietanę ubijemy przez 2 minuty samą na wysokich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier i mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników.


warstwa z malinami:

Galaretki rozrabiamy dokładnie w 900 ml gorącej wody. Strudzimy - mieszamy co jakiś czas, gdy już będzie zimna dodajemy oczyszczone maliny.

 

----------
 

Ciasto kruche przekładamy do formy bez papieru do pieczenia.

Gdy galaretka będzie lekko tężejąca wykładamy stopniowo na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Następnie wykładamy ubitą masę z mascarpone, a na nią wykładamy bezę.

Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin.




Komentarze

  1. Wygląda na to, że połączenie kruchego spodu, galaretki, masy śmietanowej i bezy tworzy prawdziwą chmurkę smaku. Dziękuję za przepis i inspirację - Twój opis sprawia, że ma się ochotę natychmiast spróbować tego malinowego cudeńka! 🍰

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz