Sałatka misz-masz, czyli z tego co akurat miałam w lodowce: filet z indyka, pieczarki, kukurydza, jajka, por, pomidory i ser mozzarella.
Pyszna sałatka warstwowa, która ładnie się prezentuje i sprawdzi się na imprezach.
Składniki
600 g filetu z indyka lub kurczaka,
250g pieczarek,
4 jajka,
kawałek pora ok 20 cm
140 g kukurydzy,
250 g pomidorków u mnie małe malinowe,
125 g sera mozzarella mini,
pół pęczku szczypiorku,
3 duże łyżki jogurtu greckiego,
1 łyżeczka majonezu,
łyżeczka oregano,
duża szczypta czosnku w proszku,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta rozmarynu,
sól, pieprz czarny grubomielony
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Filet z indyka/ kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym.
Podsmażamy na oleju aż filet będzie gotowy. Zdejmujemy z patelni.
Pieczarki podsmażamy przez 3-4 minuty dodając szczyptę soli oraz rozmaryn.
Por kroimy w półplastry.
Kukurydzę oraz mozzarellę odcedzamy z zalewy.
Pomidory kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę.
Do jogurtu dodajemy majonez, szczyptę soli, czosnek oraz oregano - dokładnie mieszamy.
Na spod miski wykładamy filet, który polewany dipem jogurtowym, następie pokrojony por, pieczarki, jajka, kukurydzę pomidory i ser mozzarella. Całość posypujemy grubomielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz