Sałatka misz-masz

 Sałatka misz-masz, czyli z tego co akurat miałam w lodowce: filet z indyka, pieczarki, kukurydza, jajka, por, pomidory i ser mozzarella. 

Pyszna sałatka warstwowa, która ładnie się prezentuje i sprawdzi się na imprezach. 



Składniki

600 g filetu z indyka lub kurczaka, 

250g pieczarek, 

4 jajka, 

kawałek pora ok 20 cm

140 g kukurydzy, 

250 g pomidorków u mnie małe malinowe, 

125 g sera mozzarella mini, 

pół pęczku szczypiorku, 

3 duże łyżki jogurtu greckiego, 

1 łyżeczka majonezu, 

łyżeczka oregano, 

duża szczypta czosnku w proszku, 

łyżeczka pieprzu ziołowego, 

łyżeczka słodkiej papryki, 

szczypta rozmarynu, 

sól, pieprz czarny grubomielony

2 łyżki oleju


Przygotowanie:

Filet z indyka/ kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym. 

Podsmażamy na oleju aż filet będzie gotowy. Zdejmujemy z patelni. 

Pieczarki podsmażamy przez 3-4 minuty dodając szczyptę soli oraz rozmaryn. 

Por kroimy w półplastry. 

Kukurydzę oraz mozzarellę odcedzamy z zalewy. 

Pomidory kroimy na ćwiartki lub w dużą kostkę. 

Do jogurtu dodajemy majonez, szczyptę soli, czosnek oraz oregano - dokładnie mieszamy. 

Na spod miski wykładamy filet, który polewany dipem jogurtowym, następie pokrojony por, pieczarki, jajka, kukurydzę pomidory i ser mozzarella. Całość posypujemy grubomielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. 



Komentarze