Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego, budyniu oraz świeżych borówek, opruszone delikatnie cukrem pudrem.
Składniki:
na 42 sztuki
2 op. ciasta francuskiego,
500 ml mleka,
2 budynie śmietankowe,
ok 200 g borówki,
łyżka cukru,
jajko.
cukier puder
Przygotowanie:
Do 200 ml mleka dodajemy proszek budyniowy oraz cukier - mieszamy.
Pozostałą część mleka podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń. Co jakiś czas mieszamy aż zgęstnieje.
Zestawiamy z ognia.
Każdy płat ciasta dzielimy na 21 kawałków.
Na każdy z nich kładziemy na środku po ok łyżeczce budyniu oraz borówki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby ciasto miało ładny złocisty kolor po upieczeniu
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniałe ciasteczka z borówkami ;)
OdpowiedzUsuń