Pierogi z jagodami - przyszny letni obiad. Delikatnie ciasto, które bardzo dobrze się wyrabia i pełne soczystych owoców nadzienie.
Składniki:
na ok 45 sztuk:
500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu,
ok 400 ml gorącej wody,
20 g masła,
duża szczypta soli + do osolenia wody,
500 g jagód,
łyżka cukru,
łyżka skrobi
śmietana,
cukier,
cynamon
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy sól, roztopione masło oraz stopniowo wodę, wyrabiając gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki.
W razie potrzebny przy wyrabianiu delikatnie podsypać mąką.
Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części.
Miejsce gdzie będziemy rozwałkowywać ciasto podsypujemy mąką.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów okrągłe placki.
Jagody dokładnie myjemy, muszą ocieknąć z nadmiaru wody na durszlaku.
Przekładamy do miski, posypujemy cukrem oraz skrobią - mieszamy.
Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce jagód, sklejamy brzegi tworzyć pieroga.
Do dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, dodajemy sól - doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pierogi partiami.
Woda nie może się zagotować, ale musi być gorąca.
Gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem wg uznania.
Pierogi z jagodami są moimi ulubionymi
OdpowiedzUsuń