Pierogi z jagodami

 Pierogi z jagodami - przyszny letni obiad. Delikatnie ciasto, które bardzo dobrze się wyrabia i pełne soczystych owoców nadzienie.



Składniki:
na ok 45 sztuk:

500 g mąki pszennej + do podsypania przy wałkowaniu,

ok 700 ml gorącej wody,

20 g masła,

duża szczypta soli + do osolenia wody,

500 g jagód,

łyżka cukru,

łyżka skrobi

 

śmietana,
cukier,
cynamon


Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól, roztopione masło oraz stopniowo wodę, wyrabiając gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki.
W razie potrzebny przy wyrabianiu delikatnie podsypać mąką.
Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części.
Miejsce gdzie będziemy rozwałkowywać ciasto podsypujemy mąką.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok 2-3 mm. Wycinamy za pomocą szklanki lub przyrządu do pierogów okrągłe placki.

Jagody dokładnie myjemy, muszą ocieknąć z nadmiaru wody na durszlaku.
Przekładamy do miski, posypujemy cukrem oraz skrobią - mieszamy.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżeczce jagód, sklejamy brzegi tworzyć pieroga.

Do dużego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, dodajemy sól - doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pierogi partiami.
Woda nie może się zagotować, ale musi być gorąca.
Gotujemy przez 3-4 minuty po wypłynięciu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem wg uznania.


Komentarze

Prześlij komentarz