Kluski leniwe

 Leniwe kluseczki, czyli z twarogu. Pyszne na słodki obiad podane z masłem, ale także na podwieczorek ze śmietaną i cynamonem

Kilka składników, łatwe w przygotowaniu - będą smakowały każdemu.



Składniki:

500 g sera twarogowego  półtłustego,

2 jajka,

ok pół szklanki mąki + opcjonalnie do podsypania,

szczypta soli + sól do wody


Przygotowanie:

Ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól oraz mąkę.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
Formujemy kulkę, którą dzieli na 4 części.
Każdą z nich formujemy na kształt wałka.
Za pomocą noża odcinamy kluseczki około 2 x 3 cm.

Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości. Dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kluseczki partiami.
Wody nie doprowadzamy do ponownego wrzenia, ale kluseczki gotujemy do wypłynięcia.
Odcedzamy.

Podajemy ciepłe z roztopionym masłem lub śmietaną z cynamonem.


Komentarze